Bakłażany na start!

Witajcie !
Dziś kolejny kulinarny post.
Jego gościem będzie \ bakłażan- choć tak naprawdę botaniczne nazywany "psianka podłużna ", a zwyczajowo "gruszka miłosną". Wiecie skąd pochodzi ? Jego ojczyzną są Indie. 

Przedstawiam Wam przepyszny sposób na przyrządzenie bakłażana w towarzystwie pomidorków oraz mozarelli.

Składniki (ilości nie podaję, bo wszystko zależy od wielkości warzyw)
- bakłażan,
- pomidory,
- mozarella,
- przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, czosnek granulowany.

Sposób przygotowania 
1. Bakłażana myjemy, kroimy w ok. 1 -2 cm krążki. Układamy na tacy. Solimy i odstawiamy na 20 minut, by bakłażan puścił sok oraz by pozbyć się smaku goryczy. Następnie przekładamy na druga stronę, znów solimy i zostawiamy na 10 minut. 
2. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w plastry. 
3. Mozarellę kroimy w plastry.
4. Krążki bakłażana płuczemy pod wodą i wykładamy na ręczniki papierowe, aby je osuszyć.
5. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy i układamy krążki. Gdy krążki sie przysmażą, przekręcamy na drugą stronę, układamy na nich : pomidora,posypujemy przyprawami, kładziemy mozarellę, następnie smażymy na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykrywką.

Smacznego !

Bakłażan - wartości odżywcze:

Zaletą bakłażana jest niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal.
W 90% zbudowany jest z wody, a tylko 2% to cukry. Zjadając oberżynę dostarczymy organizmowi potasuwapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika. W 100 gramach bakłażana będzie go dwukrotnie więcej niż w jabłku czy brzoskwini.

Witaminy C
A i witaminy z grupy B warzywo zawiera w znikomych ilościach.



21 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis! :) Muszę spróbować!
    http://melodzia.blogspot.com/
    Pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie a i przepis wydaje się łatwy. Niestety, nie potrafię nawet dobrze ugotować ziemniaków więc wolę się za to nie zabierać :D
    Zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda kusząco <3

    nicol-nicolaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie, chyba skuszę się na takiego bakłażana! :-)

    http://large-means-beatiful.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
    Pozdrawiam,
    Szwajjka

    OdpowiedzUsuń
  6. Oo, ciekawy przepis. Wygląda pysznie więc chyba niedługo wypróbuję! :)
    a może obserwujemy? :)

    http://dailx.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam bakłażany! Pyszne i zdrowe;)
    Jako, że na punkcie gotowania mam fioła (XD) chętnie wypróbuję ten prosty przepis, kiedy mama kupi potrzebne składniki;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmm... bardzo ciekawy pomysł.
    Szczerze jeszcze nigdy nie jadłam bakłażanów! *o*
    Zapraszam na N O W Y ♡ P O S T.
    Pozdrawiam. =))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio miałam okazję zajadać się tym warzywem. Dla mnie w smaku przypomina mix cukinii z kanią (tak tym grzybem - nie wiem dlaczego). Jadłam zapiekany z szynką, pieczarkami i serem. Tak jak napisałaś ważne jest nasolenie, bez tego ani rusz :) Następnym razem wypróbuję twój przepis bo uwielbiam połączenie mozzarelli i pomidora :D

    Zapraszam też do mnie 
    VerryBerry Girl xxx - klik!

    OdpowiedzUsuń
  10. To jak widać bakłażan samo zdrowie :). Ja całkiem lubię różne potrawy z jego "udziałem", Ten przepis, który podałaś, brzmi smakowicie
    Opowiastki Prawdziwe (klik)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczny wygląd bloga ;)
    Obserwuje i liczę na to, że tobie również spodoba się mój i zrobisz to samo :)
    maarzycieelka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie, że podajecie jakie witaminy znajdują się w potrawie :)
    Osobiście jeszcze nigdy nie jadłam bakłażana, dlatego raczej nie zrobię tej oto potrawy, ale to tylko z tego powodu, że ciężko będzie mi się przełamać i ,,zaufać'' temu warzywkowi :)
    Pozdrawiam
    world-of-crazy-sisters.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam bakłażany! Chętnie spróbuję tego przepisu!
    Klaaudia-klaudia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę spróbować :D Czy mogłabyś poklikać mi linki w najnowszym poście: Mój Blog - klik! Byłabym bardzo wdzięczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ślinka cieknie! SUPER!
    http://zywiolowa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Jejku jaki świetny i przydatny post ! Na pewno przepis wykorzystam, bo potrawa wydaję się być pyszna ! A przyznam szczerze nigdy nie jadłam bakłażanu hihi ;) Chyba czas to zmienić :) Bardzo ładny blog kochane ! ;)
    Odwzajemniłam obserwację słoneczka ! <3
    www.fashionsiden.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny post, genialny blog i oczywiście piękne zdjęcia ! :)
    Mój Blog - klik!♥

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękujemy za komentarze. Polecamy naprawdę wszystkim! Odważcie się i spróbujcie owego warzywka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny przepis dziewczyny, najważniejsze że prosty do przygotowania. :)
    U nas żadna nie jest dobrą kucharką, a co do bakłażana to u nas w kuchni bardzo rzadko się pojawia.
    My też jesteśmy siostrami i niedawno założyłyśmy bloga, więc zapraszam, abyście wpadły :)
    www.nowaksisters.blogspot.com <==KLIK

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy kreatywny komentarz.

Copyright © 2014 KLAAUDINESS , Blogger